Snibe Stua en gång ett snaphane tillhåll på Hallandsåsen

Kör väg 24 norrut från Örkelljunga mot Våxtorp då skylten Smedjeryds kloster dyker upp kör in på den vägen. Har du gps så sätt in den på byn Hällede. Precis när du kör ut ur Hällede, så titta till höger, så ser du pilar som markerar var du ska börja din vandring. Vid skylten finns denna info skylt som du ser på bilden nedan. Det finns även oranga pilar som pekar in i skogen. Du får parkera bilen i vägkanten. Sedan följer du Skåneleden genom skogen. Brantaste stället på stigen är vid en kraftledning.
DSC00279

 

DSC00283

Uffe är cirka 1.80 lång om det ger något perspektiv.

DSC00284

Vi gillar sägner och om Snibe stua berättas följande sägen. Jätten Snibe och hans hustru Kitta byggde sin grotta omsorgsfullt med stadiga stenbumlingar. Snibe stördes av kyrkklockorna i Våxtorp och Örkelljunga. Han blev så arg så han tog några 3-4 tons stenar och försökte träffa kyrkklockorna.

Kitta tröttnade på Snibe och gav sig iväg till en annan grotta. Kitta gjorde en slangbella av sina strumpeband och siktade mot kyrkorna. Bockastenen i Ränneslöv och Dövrastenen i Knäred är Kittas verk. Då jättarna blev störda i vardagen drog de från trakten.

Då jättarna försvunnit flyttade en trollfamilj in i grottan. Trollen var omtyckta av folket och man bytte mat med varann. Trollmor ställde en gång en bytta med en stor gul smörklump på trappan till en gård i närheten. Där bodde en elak dräng som var ensam hemma just då. Han åt upp trollmors smör och sedan gjorde han något ofint. Trollen hade sett vad som hänt och kom skrikande – ”Du aud opp smöred å sked i skaulen! Lött pau hälen å trö pau tauen!”. Trollen dansade med drängen tills han störtade omkull och dog.

DSC00286

 

Snibe stua ser inte ut som på snapphane tiden för det har  skett ras. De väntar på nytt ras så det rekommenderas inte att gå dit själv utan att ha sällskap. Andra kända tillhåll är Snapphanestallarna i ravinen Trollehallar som också ligger i trakten. Det får bli ett annat blogginlägg.



 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.