Promenad runt Åsljungasjön

Enklast tar man sig till Åsjlungasjön med bil. Kommer du från Örkelljunga hållet tar du till höger in på Landshövdingevägen. Kör in andra vägen till höger vid skylt badplats. Forstsätt rakt fram förbi åtevändsskylten. Nedanför backen finns parkeringen. Det var inte en enda bil då jag gick runt sjön i början av september. Kan tänka mig att det kan vara fullt på parkeringen en varm sommardag. Lite norr om parkeringen finns informationsskylten men den erbjuder inte så bra parkeringsmöjligheter. Åker du buss så åker du linje 521 och går av på busshållplats Landshövdingevägen i Åslunga.

 

karta över Åslungasjön

 

1953 startade Åsljungas Frivilliga brandkår Åsljunga intresseförening. Det lades ner mycket ideellt arbete bakom uppförandet av badplatsen. Trampolinen kostade då 3000 kronor och det fanns även en vattenrutschbana. Vid badplatsen finns förutom hopptorn, gunga, brygga, flotte, grillplats och toalett. Det rök till och med från grillen. Någon måste fått avbryta sitt grillande tidigare idag då en regnskur drog förbi.

 

hopptorn badplatsen Åslungasjön

 

Grillplatsen badplatsen åsljungasjön

 

Jag gick högervarv runt sjön. Då man gått en bit kom man till en bro. På stolpen till höger om bron visar den oranga rutan att man går på Skåneleden. Skåneleden går en bra bit runt sjön. I området vid bron märker man att man förr i tiden gjort en sjösänkning för att få mera bete till djuren. Broarna som gör området handikappvänligt har tillverkats av Krohns Svetsningsverkstad som ett LEADER-projekt. Krohns har även tillverkat kortenskylten som finns då man åker in på Landshövdingevägen i  Åsljunga. Alla byar i Örkelljunga hade tidigare sådana skyltar.

Bro genom sankmark Åsljungasjön

Åsljungasjön en del av Pinnån

Växter som växer runt sjön är näckrosor, Åsljunga björnbär, Rödblära och den vanligaste orkidén grönvit nattviol. Genom Åsljungasjön rinner Pinnån. Pinnån rinner genom flera sjöar innan den rinner ut i Rönne Å. Längs ån fanns tidigare sågar och kvarnar som drevs av vattenkraft. Trotts att Pinnån är näringsfattig så har den en rik bottenfauna.

 

 

Vi visste inte att det fanns en stig runt Åsljungasjön förrän vi besökte EFS gården för några år sedan. Det var dock inte väder för att gå runt sjön den dagen. De hade hantverksdagar den dagen. Vi passade på att fika där. De hade en jättegod äpplekaka till fika. Utsikten kan man heller inte klaga på.

Efs Gården Åslunga

 

Jag har inte fått någon ersättning för att skriva detta blogginlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.