Torpa Omnibusmuseum Traryds skans och bryggeri

Idag så kör Torpa Omnibusmuseum igång sina maskiner. Innan vi åkte dit passade vi på att besöka Traryd Skans. Vi har länge tänkt oss ett besök där men det har liksom inte blivit av.

Traryd Skans

Djurparken Traryd Skans har öppet dygnet runt enligt hemsidan, men kommer man på natten så sover förmodlingen djuren inomhus. Det står ingen i entrén men de vill att man betalar 10 kronor per person i sparbössan vid entrén. Vill du stötta djurparken och hembygdsförening så kan du betala in medlemsavgift.

 

Entre till Traryd Skans

 

På väg upp till lekplatsen finns denna pilgrimsled.

 

Pilgrimsstig Traryd Skans

 

Lekplats Traryd Skans där det även finns fikabord.

 

Lekplats Traryd Skans

 

Traryd Skans ligger vid den delen av Lagan som kallas Traryd Magasinet.

 

Lagan vid Traryd skans

 

I djurparken finns det många ädlre djurraser av getter, får och höns. Det finns även påfåglar, hästar och hängbukssvin i parken. Det finns även möjlighet för grill om man vill ha picknick.

 

get traryd skans

Hängbuksvin Traryd skans

Traryd Skans

 

Traryds Bryggeri

Uffe körde förbi en skylt där det stod Traryds Bryggeri. Han kunde inte låta bli att åka in och kolla sortimentet i deras butik. De får bara sälja lättöl och folköl i butiken. De säljer inget till Systembolaget så vill man dricka deras starkare öl får man göra det på restaurang. Vilket vi gjorde nere på Ekebacken i Markaryd.

 

kärl Traryds Bryggeri

Shoppen Traryds bryggeri

Traryds Bryggeri på Facebook

 

Vi var fikasugna så vi Googlade efter ett fik. Sollans Cafe i Bolmen var det som verkade mest trevligt och det stämde. Kvinnan som äger Cafét som förresten också serverar mat är i 80-års ålder. Hon är jätte pigg. Vi valde kaffe och våfflor. Till våfflorna fick vi hallonsylt, hjortronsylt och grädde. Det går både att sitta ute och inne och äta. De har även en ovanvåning som mest används vid jul.

 

uteservering Sollans cafe

 

 

De har till och med lekstuga med sovloft.

 

Lekstuga Sollans Cafe

Sollans Café

 

Torpa Bystuga och Omnibusmuseum

Ni har kanske inte kunnat missa att Uffe älskar gamla tändkulemotorer. Jag hade sett att min nästkusin delat om dagens arrangemang på Facebook och Uffe gillade inlägget. Fast det tog ju lite tid innan vi kom fram till Torpa Omnibusmuseum. Bystugan var inte öppen för allmänheten idag. Bystugan ser ni på bilden nedan.

 

Bystugan I Torpa

 

Caféet fanns i entrén till Omnibussmuseet. Caféet var inrett i 50-tals stil. Tyvärr hade vi ju fikat tidigare. Caféet hade en jukebox som spelade. Entrén til muséet är 80 kronor. På bilden nedan ser ni muséibyggnaden.

 

byggnaden Torpa omnibussmuseum

 

Inne i museet fanns massor av bussar.

 

Bussar Torpa omnibussmuseum

 

 

Massor av mopeder. Den på bilden nedan är ett himmabygge.

 

hemmabygd moped

 

En Scania Vabis som det stod EPA på.

 

scania vabis traktor

 

En droska liknande denna åkte jag till BB i slutet av 1950-talet. Åkte själv från Båstad station på 1960-talet. Kande mig väldigt stor då jag satt i baksätet. Det hade säkert fått plats med åtta andra i en sådan taxi.

 

taxi från 1950 talet

 

Förutom bussar så fanns det en massa radioapparater, skrivmaskiner, räknemaskiner och en massa mobiler som blivit museeförmål trots att de inte är så gamla. För den som gillar mackar så fanns det detaljer både från Shell och

De hade igång sina Tändkulemotorer. För Uffe är det som musik att lyssna på klippet nedan.

 

 

Det var även en hantverksmässa men har inga foton därifrån.

Facebook

Torpa Bystuga och Omnibusmuseum

Hemsida

Torpa Omnibusmuseum

 

Ekebacken hotell och konferens i Markaryd

Jag har tidigare varit inne och kollat in restaurang Ekebacken en dag jag kom en timma för tidigt till jobbet. Det finns även en trevlig promenadväg längs sjön nedanför hotellet. Nu hade vi inte kommit till hotellet för att promenera utan för att vi var hungriga. Vi valde vars en räkmacka. Till räkmackan drack Uffe Eriksbergs karaktär. Jag drack först Traryds Bryggeris IPA. Sedan drack jag en IPA  från Wapnö. IPAn från Wapnö smakade grape tyckte jag. Ekbackens inredning är skapad av designer eller tillverkare i Markaryds området.

 

räksmörgås Ekbacken

IPA från Traryds Bryggeri

 

IPA från Wapnö Bryggeri

Uffe konstaterade att det fanns ett biljardbord i källaren.

Ekbacken

Vilken härlig dag sjunger Eva Roos. Jag och Uffe håller med trots att det ibland var lite duggregn. Vi hade bara tänkt åkta till Traryd och Torpa Omnibusmuseum men det blev så mycket mer vi fick vara med om denna dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.